Kotlety jajeczne z jarmużem i kaszą jaglaną
Składniki
- 4 jajka na twardo
- 1 surowe jajko
- 150 g kaszy jaglanej
- 150 g jarmużu
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 0.5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Jarmuż myjemy, liście blanszujemy przez dwie minuty, odcedzamy, kroimy drobno.
Krok 2
Jajka obieramy z łupinek, rozgniatamy drobno widelcem.
Do jajek dodajemy jarmuż, ugotowaną kaszę jaglaną, jogurt naturalny zioła,przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek.
Wbijamy surowe jajko, wsypujemy bułkę tartą.
Masę wyrabiamy rękoma.
Krok 3
Formujemy kotleciki w kształt okrągłych kiełbasek.
Każdą zawijamy w folię spożywczą związując końce " tworząc cukierka".
Krok 4
W garnku zagotowujmy wodę. Gotujemy kotleciki po 2 min. z każdej strony- od momentu wypłynięcia na wierzch.