Paj szpinakowo-cebulowy

Dodany przez: justa (więcej moich przepisów)

Paj szpinakowo-cebulowy to pyszne rozwiązanie, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Ciasto uzupełnione pysznym farszem z warzyw, indyka i kaszy kuskus. Paj szpinakowo-cebulowy, aż chce się więcej!
Obejrzane: 518
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

CIASTO

  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mącznych ziemniaków
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g drożdży
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól

FARSZ

  • 450 g szpinaku
  • 300 g cebuli
  • 500 g mięsa indyka
  • 250 g ciemnego winogrona
  • 300 g kuskus
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • 50 g rodzynek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowuję ciasto. Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Obieram. Przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odmierzam około 35 g puree, które będzie wykorzystane w przepisie. Pozostałą ewentualnie część można spokojnie wsunąć. Z łyżki ciepłego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i cukru przygotowuję zaczyn. Odstawiam do spienienia. Pozostałe składniki na ciasto /oprócz mleka i oleju/ mieszam. Dodaję zaczyn i wyrabiam, dolewając mleko /tyle, ile zje mąka – ciasto nie może być za rzadkie/. Pod koniec wyrabiania dodaję olej. Zagniatam dalej, do momentu, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nie będzie lepić się do rąk. Odkładam ciasto do wyrośnięcia /podwojenia objętości/. Trwa to niecałą godzinę.
Ciasto rozwałkowuję cienko. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam płat ciasta i odstawiam na bok.

Krok 2

Przygotowuję farsz. Zmielone mięso przyprawiam solą i pieprzem. Smażę na łyżce oliwy. Zmniejszam moc palnika i duszę, aż będzie gotowe. Odstawiam.
Mrożony szpinak rozmrażam, podgrzewając na patelni. Przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia. Odstawiam.
Przestudzony szpinak łączę z mięsem. Kuskus krótko przepłukuję zimną wodą. Zalewam wrzątkiem, dodaję szczyptę soli i odstawiam pod przykryciem.
Po kilku minutach mieszam i odkrywam. Dodaję rodzynki. Studzę delikatnie.
Cebulę kroję w krążki. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam połowę /drugą część odkładam/. Podsypuję cukrem i karmelizuję. Winogrona myję i kroję na mniejsze części. Natkę siekam dość grubo.
Dodaję wszystko do kuskus, dokładam połowę skarmelizowanej cebuli i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję indyka w szpinaku oraz rozkłócone z jogurtem naturalnym jaja – mieszam. Przyprawiam do smaku.

Krok 3

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
Nakładam farsz na wyłożoną ciastem tortownicę. Wyrównuję powierzchnię.
Na wszystko rozkładam pozostałą cebulę. Smaruję powierzchnię naoliwionym pędzelkiem.
Zapiekam około 30-40 minut. Podaję od razu. Gorące i skwierczące.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×