Musztardowo-miodowy schab
Składniki
Schab
- 0.5 opakowania musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oleju
- pieprz zielony ziarnisty
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Schab opłukać, osuszyć. Następnie naciąć górną powierzchnię na styl kraty.
Krok 2
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
Krok 3
Pieprz pokruszyć w moździerzu.
Krok 4
W średniej miseczce wymieszać: musztardę, miód, sok z cytryny, olej oraz czosnek i ¾ pokruszonego pieprzu.
Mięso natrzeć solą i położyć na niego równomiernie całą marynatę. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki - najlepiej na całą noc.
Krok 5
Przed pieczeniem posypać pozostałym pieprzem.
Krok 6
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec przez 15 minut a następie zmniejszyć do 170 stopni i piec tyle godzin ile ważył schab.
Krok 7
Gdy schab będzie już gotowy, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim mięso na 15-30 minut, aby soki równomiernie rozeszły się w mięsie - bardzo ważne, aby nie kroić go od razu!