Soczysty kurczak
Składniki
KURA
- 3 podwójne filety z piersi
- 3 łyżki oliwy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- cytryna
- tymianek
- pieprz
- sól
JAGŁY
- 300 g kaszy jaglanej
- 3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- cytryna
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
DZIEŃ 1
Kaszę jaglaną opłukuję kilka razy. Zalewam około 750 ml wody i gotuję na sypko z solą. Przelewam zimną wodą i odkładam do lodówki.
Piersi czyszczę i dzielę na pojedyncze filety. Sól rozrabiam z oliwą. Nacieram dokładnie piersi. Odkładam na chwilę. Do jogurtu dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Mieszam. Dodaję do marynującego się kurczaka. Mieszam bardzo dokładnie, żeby całe mięso się pokryło. Przekładam do miski, owijam folią spożywczą i odstawiam na noc do lodówki.
Krok 2
DZIEŃ 2
Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni Celsjusza. Piersi wyjmuję z lodówki. Układam obok siebie w naczyniu do pieczenia. Posypuję tymiankiem i bułką tartą. Układam na wierzchu plastry cytryny. Piekę 40-45 minut.
Na patelni rozgrzewam oliwę z czosnkiem. Wrzucam kaszę jaglaną. Podgrzewam. Dodaję skórkę i sok z cytryny zmieszane ze startym parmezanem. Solę i pieprzę do smaku. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekaną drobno natkę.
Filety wyjmuję. Nakładam z porcją kaszy.