Gołąbki z kaszą
Składniki
- 1500 g kapusty
- 60 g suszonych grzybów
- 200 g pieczarek
- 250 g cebuli
- 3 łyżki oleju
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 250 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy je przez minimum 4 godziny. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, a następnie pieczarki. Namoczone grzyby odcedzamy zachowując wodę. Kroimy je drobno i dodajemy do przesmażonej cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko smażymy przez 10 minut. Dodajemy suchą kaszę i dokładnie mieszamy. Z kapusty wykrawamy głąb. Parzymy ją we wrzątku w dużym garnku, aż liście będę się bez problemu oddzielać. Na każdym liściu układamy farsz, ciasno zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gotowe gołąbki zalewamy wodą z moczonych grzybów i bulionem. Naczynie przykrywamy i pieczemy gołąbki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Krok 2
Sos powstały w trakcie pieczenia odlewamy do garnuszka. W kubku mieszamy śmietanę i mąkę z odrobiną zimnej wody. Przelewamy do sosu i doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając.