Spaghetti z pieczoną cukinią i tofu
Składniki
- 2 cukinie
- 2 małe cebule
- kostka tofu wędzonego (160g)
- 2 puszki pomidorów
- 0.75 szklanki passaty pomidorowej
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki suszonych pomidorów w płatkach
- 0.25 łyżeczki imbiru
- 0.25 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki kurkumy
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cukru brązowego
- do smaku sól
- makaron spaghetti
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
przygotować blachę do pieczenia, czyli wyłożyć ją papierem od pieczenia lub lekko natłuścić, a piekarnik nagrzać do 200*C.
Krok 2
cukinię umyć i pokroić w plasterki (jeśli jest dosyć gruba to na połówki plasterków), cebulę i tofu pokroić na mniejsze części, wymieszać wszystko na blaszce.
Krok 3
wyciśnięty przez praskę czosnek zmieszać z łyżką oliwy z oliwek i natrzeć tym wierzchnie warzywa oraz lekko je osolić. piec przez 40 minut, w między czasie pomieszać kilka razy. warzywa i tofu powinny się mocno zarumienić.
Krok 4
następnie przygotować sos pomidorowy - do garnuszka wlać pomidory z puszki, passatę, sos sojowy i suszone pomidory, przyprawić i poczekać na pieczone warzywa.
Krok 5
kiedy już będą gotowe, przełożyć je od razu do sosu pomidorowego. postawić na gaz i gotować tak aby wszystko było gorące.
w między czasie gotować makaron al dente.
Krok 6
nakładać na talerze najpierw makaron, potem sos i lekko rozmieszać.
smacznego!