Jaglane kluseczki dyniowe i sos dyniowo-sezamowy
Składniki
Kluseczki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 300 ml puree z dyni
- pół szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 0.5 łyżeczki tymianek lub bazylia suszone
- sezam do posypania
Sos dyniowy sezamowy
- 200 ml soku przecierowego z dyni (płynny ale nie klarowny)
- 1 łyżka śmietanki 30%
- 1 łyżka pasty tahini
- gałązka tymianku
- cynamon, kawałek kory
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
kluseczki:
Miksujemy kaszę z dynią i pozostałymi składnikami.
Nastawiamy wodę z solą i odrobina oliwy, wrzucamy łyżką kluseczki na wrzątek.
Gotujemy na bardzo małym płomieniu.
Po wypłynięciu gotujemy ok. minuty i odcedzamy, odsączamy na durszlaku, skrapiamy oliwą.
Podajemy z sosem.
Krok 2
Sos: W małym rondelku nastawiamy na małym ogniu: sok z dyni, korę cynamonu, listek laurowy, gałązkę tymianku i redukujemy chwilę. Dodajemy na koniec śmietankę i pastę sezamową, doprawiamy sola i pieprzem.
Sos jest delikatny ale o wyraźnym smaku dyni i sezamu.
Polewamy kluseczki i posypujemy danie sezamem.