Jarmużowa zapiekanka
Składniki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 350 g liści jarmużu
- 1 szklanka wody
- 0.5 łyżki przyprawy warzywnej
- 0.25 szklanki mąki migdałowej
- 90 g sera żółtego
- 4 jajka
- 0.5 szklanki natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
W woku podsmażyć cebulę pokrojona w kostkę do momentu, aż się zeszkli. Dodać jarmuż, wlać szklankę wody. Dodać przyprawę warzywną, szczyptę soli, pieprzu i dusić do miękkości - przez pierwsze 5 minut pod przykryciem. Następnie bez przykrycia przez 8-10 minut, aż większość wody odparuje (od czasu do czasu zamieszać). Po tym czasie odstawić jarmuż do całkowitego wystygnięcia. Wcześniej odlać wodę, jeśli cała nie odparowała.
Krok 2
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C. Naczynie żaroodporne (najlepiej szklane) o wymiarach około 17x25 cm wysmarować oliwą, obsypać mąką migdałową i 1/3 tartego, żółtego sera.
Krok 3
W dużej misce roztrzepać jajka. Dodać posiekaną natkę pietruszki, szczyptę soli, pieprzu i 1/3 tartego sera i na koniec jarmuż. Wymieszać i przelać do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać pozostałą częścią tartego sera. Piec przez około 45-50 minut. Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10 minut, aby trochę przestygła. Następnie pokroić na kawałki i serwować.