Kacza z owocami leśnymi
Składniki
kacze piersi
- 4 kacze piersi
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
SOS
- 1 opakowanie owoców leśnych
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki miodu
- 30 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
Krok 1
Skórkę nacinamy w krateczkę. Nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, przyprawami i układamy skóra do dołu na zimnej patelni. Włączamy średni ogień tak, żeby przez około 7 minut z kaczki wytopiła się maksymalnie duża ilość tłuszczu. Zwiększamy ogień i zarumieniamy skórkę, żeby stała się chrupiąca. Następnie smażymy z drugiej strony około 4 minut. Odsączamy z soków, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10 minut.
Krok 2
W rondlu roztapiamy łyżkę masła, dodajemy ocet balsamiczny, cukier i miód - karmelizujemy. Następnie dodajemy mrożone owoce. Dusimy, aż sos zgęstnieje i woda wyparuje - około 30 minut na małym ogniu.