Zapiekanka z pieczarkami
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- mąka do oprószenia mięsa
- do smaku sól
- do smaku pieprz młotkowany z kolendrą
- 1.5 kg ziemniaków
- 5 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku
- 1 kg pieczarek
- 300 ml bulionu drobiowego
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować „al dente” w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i pokroić na spore kawałki, włożyć do gęsiarki wysmarowanej tłuszczem.
Krok 2
Pieczarki umyć i ewentualnie obrać ( gdy są ładne białe nie trzeba obierać, gdy skórka przyciemniała lepiej się jej pozbyć), pokroić na pół lub ćwiartki – w zależności od wielkości.
Krok 3
Mięso pokroić w kostkę – mniej więcej 3x4 cm, oprószyć solą, pieprzem i mąką.
Krok 4
Cebule pokroić w sporą kostkę. Czosnek pokroić w plasterki.
Krok 5
Na patelni rozpuścić tłuszcz – może być smalec lub olej – wybór należy do nas.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać do kartofli. Następnie przesmażyć cebulę – nie dusimy do miękkości, tylko trochę przesmażamy. Dodać czosnek chwilę smażyć, przełożyć do gęsiarki. Potem przesmażyć pieczarki. Dodać do mięsa.
Krok 6
Dodać tymianek, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Całość trzeba zamieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Piec kolejne 30 minut. Ponieważ kartofle były podgotowane zapiekanka będzie gotowa, gdybyśmy użyli surowych ziemniaków piekłaby się zdecydowanie dłużej.