Pierogi z buraczkami
Składniki
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0.75 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1 szt jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 sól
- 0.5 kg ugotowanych buraczków
- 10 g białego sera
- 1 szt mała cebulka
- 2 szt ząbki czosnku
- 1 sól
- 1 pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka i oliwę powoli miksować, dolewając stopniowo gorącą wodę. Zagnieść ciasto – ma być wilgotne i elastyczne.
Krok 2
Buraczki mielimy lub trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Krok 3
Do cebulki dodajemy buraczki, doprawiamy i chwile podsmażamy.
Krok 4
Przekładamy do miski i dodajemy serek, mieszamy i farsz gotowy.
Krok 5
Rozwałkować ciasto. Szklanką wykrajać krążki, nałożyć farsz i formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.