Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli
Składniki
- 1.5 kg Kiełbasa biała surowa firmy Gzella
- 3-4 łyżek olej
- 6-7 szt cebula
- 6 ząbków czosnek
- 2 szt puszki pomidorów 400
- 1 łyżeczka papryka słodka w proszku
- 3 łyżki majeranek
- 1 łyżeczka pieprz ziołowy
- do smaku sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1
Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
Krok 2
Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy.
Krok 3
Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
Krok 4
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.