Pasztet z cukinii
Składniki
- 1 ½ kg cukinii
- 300 g pieczarek
- 60 g otrąb mielonych mieszanych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 duża marchewka
- 1 papryczka chili *
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki smalcu gęsiego **
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ pieprzu ziołowego
- pieprz czarny
- tymianek suszony
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.
Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.
Notes
* można pominąć
** można zastąpić oliwą