Muślinowa delicja
Składniki
- 1.5 kg karpia
- 1 pęczek pietruszki
- cebula
- 5 łyżek masła
- pieprz biały
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wypatroszonego i umytego karpia solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy kilka łyżek masła, posiekaną drobno pietruszkę i cebulkę. Z wierzchu też obsypujemy mieszanką cebulki i natki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia.
Krok 2
Pieczemy około pół godzinki - zależy od piekarnika. Po 20 minutach otwieram naczynie lub rozkrawam rękaw, sprawdzam stan upieczenia i zostawiam otwarte pozwalając na zrumienienie się skóry i dodatków od góry. Czasem na tym etapie dodaję orzechy włoskie posiekane lub migdały.
Krok 3
Podaję go saute, bez żadnego sosu, bo ten naturalny z tłuszczu rybiego i masła jest muślinowy i wszyscy się biją o niego. Podaję wigilijną kapustę postną z grzybami, która stanowi kontrapunkt swoją delikatną kwasowością do delikatnego mięsa ryby.