Kotlety rybne z dorsza
Składniki
- 180 g dorsza
- 1 cebula
- 40 g bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka koperku
- 1 jajo
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 1 szczpyta papryki w płatkach
Przygotowanie:
Krok 1
1.Użyj dorsza, upieczonego, bez ości i skóry lub około 400 g surowych filetów. Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron. Dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut .
Krok 2
2. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem, podzielić rybę na bardzo drobne kawałki. Skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego).
Krok 3
3. Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.
Krok 4
4. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i koperek. Wymieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać.
Krok 5
5. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
Krok 6
6. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego!