Kotlety rybne z dorsza

Dodany przez: Stare Gary (więcej moich przepisów)

Piekłam niedawno dorsza z cebulą. Porcja była spora, nie udało się zjeść całego. Następnego dnia pozostałą upieczoną rybę przerobiłam na pyszne kotlety.
Obejrzane: 1816
Porcje: 6
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 180 g dorsza
  • 1 cebula
  • 40 g bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 1 jajo
  • 1 szczpyta soli
  • 1 szczpyta pieprzu
  • 1 szczpyta papryki w płatkach

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1.Użyj dorsza, upieczonego, bez ości i skóry lub około 400 g surowych filetów. Jeżeli mamy surowe filety zaczynamy od ich upieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ułożyć filety z dorsza w żaroodpornym naczyniu, skórą do dołu, polać z oliwą z oliwek z obu stron. Dobrze posolić i popieprzyć. Piec przez około 15 do 20 minut .

Krok 2

2. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pomagając sobie widelcem, podzielić rybę na bardzo drobne kawałki. Skórę wyrzucić (nie używać robota kuchennego).

Krok 3

3. Pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce oliwy. Dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć razem, aż zmiękną.

Krok 4

4. Rybę umieścić w misce. Dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę i koperek. Wymieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać.

Krok 5

5. Uformować 5 - 6 kotletów. Każdy obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.

Krok 6

6. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×