Quiche z boczkiem, pieczarkami i porem
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 1 spory por
- 0.5 kg pieczarek
- 15 dkg chudego boczku wędzonego w plasterkach
- 2 jajka
- 15 dkg żółtego sera
- 1 kubek śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Por umyć, pokroić w cieniutkie piórka, posolić żeby zmiękły. Pieczarki umyć i pokroić na kawałeczki. Boczek pokroić na ok 0,5 cm paseczki (w poprzek plastrów). Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych okach.
Krok 2
Na gorącej patelni obsmażyć boczek, żeby był lekko chrupiący. Boczek przełożyć do oddzielnego naczynia; na wytopiony tłuszczyk (jeśli go nie ma dodać masło) wrzucić pokrojone pory - jeśli wytrąciła się z nich woda, odlać ją. Por zeszklić i dołożyć do mięsa. Na tą samą patelnię dodać pokrojone pieczarki. Obsmażyć, przełożyć do boczku i pora.
Krok 3
Piekarnik rozgrzać grzałkami góra-dół do 220 stopni.
Naczynie (okrągłe lub prostokątne) wysmarować lekko masełkiem. Wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać widelcem, zapiekać w piekarniku przez ok 15-20 min uważając żeby się nie przypaliły brzegi.
Krok 4
Do farszu dodać jajko, ser żółty, śmietanę i sporo soli i pieprzu. wymieszać wszystko dokładnie.
Wyjąć formę z ciastem, przelać farsz, wyrównać i zapiekać dodatkowe 40 min. Przed jedzeniem koniecznie przestudzić, żeby poczuć smak... :-)