Placki ziemniaczane
Składniki
Placki ziemniaczane
- 4 ziemniaki
- marchew
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- majeranek
dip makowo-miodowy
- 0.5 szklanki maku
- 0.5 szklanki płynnego miodu
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce z małymi otworami (ja używam do tego celu Thermomixa – oszczędzam w ten sposób moje palce, zazwyczaj masakrowane podczas tarcia na zwykłej tarce). Posolić i popieprzyć do smaku, dodać majeranek. Placki smażyć na rozgrzanym oleju lub na blasze wcześniej wyłożonej pergaminem i posmarowanej niewielką ilością oliwy.
Krok 2
Mak umyć i wrzucić na gotującą się wodę. Pogotować 2-3 min. Dokładnie odcedzić i utrzeć go, w trakcie dodając miód i pieprz. Najlepiej zrobić to ręcznie w makutrze, można też spróbować w malakserze. Ja użyłem ponownie Thermomixa, który doskonale sprawdził się w tej roli. Jeśli ktoś lubi, po utarciu można dodać również rodzynki, wcześniej namoczone w porto lub maderze, lub dobrej jakości nalewce (np. pigwówce). Jeśli dip byłby zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek mleka lub alkoholu, w którym moczyliśmy rodzynki.
Krok 3
Dip można podać w oddzielnej miseczce, w której będziemy maczać nasze placki, bądź bezpośrednio na talerzu z plackami.