Kurczak Jalfrezi
Składniki
- 700 g piersi z kurczaka
- 1.5 łyżeczki chili w proszku
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g siekanych pomidorów z puszki
- 1.5 cm świeżego imbiru
- 1.5 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- 2 łyżki masła ghee
- chlebki naan lub ryż
Przygotowanie:
Krok 1
Filety kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski.Posypujemy chilli i kurkumą.Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy masło ghee(jeśli nie mamy możemy użyć oliwy),dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek.Podsmażamy chwilę po czym dodajemy mięso i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas.Następnie dodajemy pomidory,starty imbir,kumin rzymski i kolendrę.Przykrywamy i dusimy około 15-20 minut.W razie potrzeby podlewamy wodą.Pod koniec gotowania dodajemy masło i sok z cytryny.Doprawiamy do smaku solą.Podajemy gorące z chlebkami naan lub ryżem.