Rolada wieprzowa Eli
Składniki
- 1.20-1.50 kg szynki wieprzowej surowej
- 3 łyżki oleju z papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżki sosu chili słodko-ostry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka przyprawy typu warzywko
- 15 dkg szynki wędzonej w plastrach
- 20 dkg sera żółtego w plastrach
- 20 dkg pieczonej papryki czerwonej z oleju
- do smaku pieprz
- do smaku sól
- 2 cebule
- 1 kostka mięsna
- 1-2 łyżek mąki pszennej
- białe,bawełniane nici kuchenne
- woreczek do pieczenia w piekarniku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć mięso tak by powstał duży prostokąt i rozbić tłuczkiem.
Krok 2
Płat mięsa oprószyć pieprzem i solą.Na mięsie rozłożyć plastry szynki,dwie warstwy plastrów sera i paprykę,zostawiając 4 cm wolnego miejsca na jednym węższym końcu mięsa.
Krok 3
Całość ściśle zwinąć zaczynając od krótszego końca (pusty pas mięsa ma być na końcu,żeby farsz nie wychodził z rolady) i obwiązać nićmi kuchennymi.
Krok 4
Cebule drobno posiekać.
Krok 5
Wymieszać olej z papryki,olej rzepakowy,czosnek,sos chili,sos sojowy,paprykę i warzywko.
Krok 6
Roladę włożyć do worka,wlać marynatę,rozprowadzić po całym mięsie,dodać cebulę i spiąć zapinką.Włożyć mięso do lodówki na kilka godzin,czym dłużej tym lepiej.
Krok 7
Kostkę mięsną rozpuścić w 500 ml wrzącej wody.Mięso wyjąć z lodówki,odpiąć,wlać bulion mięsny,ponownie spiać i włożyć do brytfanki.
Krok 8
Piec przez około 90-100 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Krok 9
Po upieczeniu pokroić roladę na grube plastry.
Krok 10
Powstały sos zlać do rondelka,ewentualnie dolać wody i zagotować.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!