Kurza gira w pomidorach
Składniki
- 4 udka drobiowe
- 300 g kaszy perłowej
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 marchewki
- 150 g fasoli szparagowej
- 0.75 szklanki mrożonego groszku
- 0.5 kalafiora
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 5 ziel angielskich
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- majeranek
- lubczyk
- rozmaryn
- pieprz kajeński
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso myję, oczyszczam i suszę ręcznikiem papierowym. W dużym garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam kurczaka. Zalewam wodą do zakrycia mięsa, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotowuję.
Krok 2
Warzywa myję i obieram. Kalafior dzielę na małe różyczki. Fasolę rozkrawam na 2-3 części. Marchew kroję w kostkę, a paprykę w słupki. Groszek rozmrażam. Cebulę siekam w kostkę. Podsmażam na łyżce oliwy do zeszklenia.
Krok 3
Z gotującego się bulionu drobiowego odlewam część płynu. Dodaję przecier i wino. Zagotowuję. Zmniejszam maksymalnie moc palnika. Dodaję kalafior i fasolkę. Duszę około 20 minut. Dodaję marchew i paprykę. Duszę około 15 minut. Dodaję groszek, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 4
Kaszę opłukuję zimną wodą. Zalewam osolonym wrzątkiem /500 ml/ i gotuję do pochłonięcia płynu. Owijam w koc i odstawiam na bok.
Krok 5
Wyjmuję mięso /powinno delikatnie się rozpadać/. Studzę lekko, obieram i dzielę na mniejsze kawałki. Dodaję do potrawki. Duszę. Przyprawiam do smaku.
Krok 6
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Przesypuję kaszę. Smażę przyprawiając ziołami, pieprzem i solą.
Nakładam porcję potrawki. Dodaję gorącą kaszę. Podaję od razu.