Łosoś w stylu tajskim
Składniki
- 40 dkg filetu z łososia (u mnie wielkość wystarczająca dla dwóch osób dorosłych)
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- garść świeżej kolędry
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Umyty i osuszony kawałek łososia kroimy na porcje.
Krok 2
Łodygę trawy cytrunowej drobno kroimy, jeśli nie możesz kupić trawy cytrynowej w łodygach może być pasta z trawy cytrynowej ze słoiczka.
Krok 3
Imbir obieramy i drobno siekamy. Świeżą umytą kolendrę także drobno siekamy. Trawę cytrynową, kolendrę i imbir mieszamy razem w miseczce.
Krok 4
Filet z łososia układamy na papierze do pieczenia, lekko solimy i obłkadamy wymieszanymi przyprawami. Całośc zawijamy jak duży cukierek.
Krok 5
Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Smacznego :)
Krok 6
P.S.
Jeśli masz więcej czasu obłożonego przyprawami łososia można wstawić do lodówki na kilka godzin, smak i zapach będzie jeszcze bardziej intensywny.