Pierogi z jarmużem
Składniki
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 1 szczpyta soli
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki oleju
- 750 g jarmużu
- 250 g cebuli
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki rosołu warzywnego
- 1 szczpyta pieprzu białego
- 1 łyżeczka majeranku
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
1.Mąkę, 1 łyżeczkę soli, jajka, mleko i 2 łyżki oleju zagnieść na ciasto makaronowe. Ciasto wyrobić z odrobiną wody,
w zależności od potrzeby, na gładko.
Krok 2
2. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby 'odpoczęło'.
Krok 3
3. Umyć jarmuż, usunąć łodyżki a listki drobno posiekać.
Krok 4
4. Obrać 1 cebulę i posiekać.
Krok 5
5. Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć.
Krok 6
6. Resztę oleju rozgrzać w dużym garnku i mieszając często, zeszklić w nim cebulę na słabym ogniu.
Krok 7
7. Dodać jarmuż i ziemniaki - smażyć razem kilka minut.
Krok 8
8. Rosół, sól, pieprz, i majeranek dodać do warzyw.
Krok 9
9. Gotować jarmuż pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut; potem na mocnym ogniu dusić, mieszając aż wyparuje cały płyn.
Krok 10
10. Jarmuż ostudzić w misce.
Krok 11
11. Ciasto podzielić na 2 porcje i rozwałkować możliwie cienko z odrobiną mąki.
Krok 12
12. Wycinać z ciasta kółka filiżanką do kawy i na środek kłaść farsz z jarmużu.
Krok 13
13. Kółka ciasta posmarować naokoło wodą, złożyć na połowę i dobrze przycisnąć krawędzie.
Krok 14
13. Resztę cebuli obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki.
Krok 15
14. Masło rozgrzać i smażyć w nim na małym ogniu cebule około 15 minut na złotobrązowy kolor.
Krok 16
15. W tym czasie wrzucić do gotującej się wody pierogi i gotować około 3 minut.
Krok 17
16. Pierogi odcedzić, odsączyć, i położyć na nie usmażoną cebulę.