Medaliony cielęce na musie truskawkowym z hyzopem
Składniki
- 250 g medalionów cielęcych
- 300 g młodych ziemniaków
- 1 średni brokuł
- 150 g truskawek
- 2 gałązki hyzopa
- 100 ml klarowanego masła
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso czyścimy, kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem. Ziemniaczki szorujemy szczotką i gotujemy. Truskawki oczyszczamy, myjemy i blendujemy na mus. Dodajemy do nich brązowy cukier, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i połowę poszatkowanego hyzopa. Czyścimy brokuł, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ugotowane ziemniaczki i zblanszowany brokuł. Dusimy 5 minut na małym ogniu. Delikatnie solimy. Medaliony smażymy na maśle z dwóch stron na złoto-brązowy kolor, solimy i pieprzymy. Na talerzu wylewamy łyżką mus truskawkowy, wokół musu układamy dekoracyjnie brokuły i ziemniaczki a na górę układamy usmażone medaliony cielęce.