Łosoś ze szparagami i nietypowym sosem
Składniki
- około 400g filetu z łososia
- 10-12 szparagów
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki quinoa lub ryżowej
- 1/2 łyżeczki mielonego lnu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 szklanka mleka roślinnego
- natka pietruszki
- pieprz kajeński
- sól
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Łososia pokroić na 4 równe części, skropić sokiem z 1/2 cytryny, natrzeć solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Szparagi oczyścić, w wysokim garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać sok z 1/2 cytryny.
Gotować szparagi około 10-15 minut, odcedzić. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć kawałki łososia i smażyć aż zmienią kolor do 3/4 wysokości, odwrócić i smażyć jeszcze około 4 minuty.
W małym rondlu zagotować mleko z mąką i lnem, wciąż mieszając, doprawić solą, pieprzem, dodać odrobinę oliwy lub oleju roślinnego, posiekaną natkę pietruszki (około 1 łyżeczki) i miód. Kiedy zacznie bulgotać zdjąć z ognia.
Na talerze wyłożyć łososia i szparagi, polać odrobinę sosem i podawać.