Pierogi z pieczarkami i serem żółtym
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
- 1 kg pieczarek
- 3 szt średnie cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać starte na grubym oczku pieczarki i chwilę poddusić, żeby woda częściowo odparowała. Pod koniec dodać masło, bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Gdy farsz ostygnie dodać pokrojony w kostkę ser żółty. przesianej mąki dodać olej i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę (cechą charakterystyczną dobrze wyrobionego ciasta są liczne pęcherzyki po jego przekrojeniu).
Krok 3
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Wrzucić go wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po wystudzeniu, pierogi można podsmażyć na oleju aż do osiągnięcia złotego koloru.
Smacznego!