Grzybowe kaszotto Eli

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Przygotowałam potrawę jak rizotto tylko z kaszy jęczmiennej z dodatkiem grzybów suszonych,marchewki i selera naciowego.
Obejrzane: 564
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 0.5 kg kaszy jęczmiennej
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 3 szt kostki bulionu grzybowego
  • 2 szt marchewki
  • 1 szt pietruszka
  • 4 szt łodygi selera naciowego
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szt cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • do smaku pieprz
  • do smaku ewentualnie sól

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Grzyby namoczyć 2 godziny wcześniej.Po 2 godzinach grzyby ugotować,odcedzić (wywar zachować do kaszotto) i pokroić w paseczki.

Krok 2

Kostki bulionowe zalać 1.5 litra wrzącej wody.

Krok 3

Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.

Krok 4

Obraną,umytą marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Krok 5

Łodygi selera obrać z włókien,umyć i pokroić w plasterki.

Krok 6

W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej,dodać cebulę,czosnek,grzyby i chwilę przesmażyć.Do rondla wsypać suchą kaszę,wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać do kaszy pokrojony seler i wymieszać.

Krok 7

Do kaszy wlać wywar z grzybów i tyle bulionu grzybowego żeby kasza była lekko przykryta i gotować na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.

Krok 8

.Dodać do kaszy potarte warzywa.Gdy wywar prawie wyparuje wlać resztę bulionu i dalej gotować aż będzie miękka,mieszając żeby się kasza nie przypaliła.

Krok 9

Doprawić kaszotto pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×