Grzybowe kaszotto Eli
Składniki
- 0.5 kg kaszy jęczmiennej
- 20 g suszonych podgrzybków
- 3 szt kostki bulionu grzybowego
- 2 szt marchewki
- 1 szt pietruszka
- 4 szt łodygi selera naciowego
- 6 łyżek oleju
- 2 szt cebule
- 6 ząbków czosnku
- do smaku pieprz
- do smaku ewentualnie sól
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby namoczyć 2 godziny wcześniej.Po 2 godzinach grzyby ugotować,odcedzić (wywar zachować do kaszotto) i pokroić w paseczki.
Krok 2
Kostki bulionowe zalać 1.5 litra wrzącej wody.
Krok 3
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok 4
Obraną,umytą marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Krok 5
Łodygi selera obrać z włókien,umyć i pokroić w plasterki.
Krok 6
W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej,dodać cebulę,czosnek,grzyby i chwilę przesmażyć.Do rondla wsypać suchą kaszę,wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć. Dodać do kaszy pokrojony seler i wymieszać.
Krok 7
Do kaszy wlać wywar z grzybów i tyle bulionu grzybowego żeby kasza była lekko przykryta i gotować na małym ogniu,co jakiś czas mieszając.
Krok 8
.Dodać do kaszy potarte warzywa.Gdy wywar prawie wyparuje wlać resztę bulionu i dalej gotować aż będzie miękka,mieszając żeby się kasza nie przypaliła.
Krok 9
Doprawić kaszotto pieprzem i ewentualnie solą. Smacznego!