Podgrzybki ze śmietaną i natką pietruszki
Składniki
- 80 dkg podgrzybków
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie śmietany 22%, całość 200 ml
- sól do samku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby czyścimy, myjemy i wrzucamy do garnka z wrząca wodą na ok 5 min.
Krok 2
Po 5 min. grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze części wedle uznania.
Krok 3
Na patelni podsmażamy pokrojoną wcześniej cebulę, powinna byc zeszklona.
Krok 4
Do gotowej cebuli dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy ok 10 min.
Krok 5
Ponieważ podgrzybki (szczególnie nóżki) mogą być długo twarde, proponuję dodac wody i dusić przez kolejne 15-20 min. Dodajemy pieprzu i soli wedle uznania.
Krok 6
Na końcu grzyby zalewamy śmietaną i dodajemy natkę. Mieszamy, lekko podgrzewamy i gotowe. Smacznego!