Najlepsza różowa pierś z kaczki na sezonowych warzywach w lekkim pomarańczowym dressingu
Składniki
- 50 g polenty
- 2 szalotki (pokrojone w drobną kostkę)
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 20 g parmezanu dobrej jakości
- 2 piersi z kaczki
- 50 ml oliwy Extra Virgine
- sok z 1/2 Pomarańczy
- 20 ml octu balsamicznego
- 5 szparagów zielonych
- 3-4 młode marchewki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
POLENTA
Włóż do rondelka masło, dodaj szalotkę, czosnek, tymianek i duś przez około 5minut. Wsyp polentę, sól i pieprz, zamieszaj kilka razy. Daj się kaszy trochę podprażyć – tak jak przy robieniu Risotto. Dodaj jeszcze odrobinę masła, po czym dolej ½ szklanki wody, cały czas mieszając. Mieszaj kaszę aż zaabsorbuję wodę, upewnij się że polenta nie jest twarda i nie ma grudek, jeśli jest dodaj resztę wody. Wlej śmietanę i zetrzyj porządny kawałek parmezanu – im więcej tym twoja polenta będzie lepsza. Gotuj na małym ogniu przez 15minut, dopóki nie osiągniesz gładkiej, aksamitnej masy. Przełóż polentę na folię spożywczą i wstaw do lodówki żeby ostygła.
Krok 2
WARZYWA
Warzyw nie myj i nie obieraj. Z marchewek odkrój nać, zostawiając mały zielony kawałek. Oderwij zdrewniałe końce szparagów, łamiąc je jak patyczki (końcówki same się złamią w odpowiednim miejscu) i obierz z listków do samego kwiatu. W średnim garnku zagotuj osoloną wodę. Najpierw dodaj marchewki, gotuj 3min, po czym wrzuć szparagi i gotuj kolejne 3-5min. Przecedź warzywa i szybko zahartuj je w zimnej wodzie. Z marchewek ściągnij skórkę, przeciągając palcami w dół.
Krok 3
KACZKA
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Wlej łyżkę oleju na patelnię i dobrze ją rozgrzej. Usuń ręcznikiem papierowym z kaczki nadmiar soli i wody. Natnij delikatnie skórkę w kratkę. Dopraw kaczkę solą i pierzem. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana połóż pierś skórą do dołu. Smaż do czasu aż skórka będzie złocisto-brązowa. Przewróć ją na drugą stronę i smaż kolejne 5minut. Włóż kaczkę do piekarnika i piecz 5-7minut (w zależności od wielkości).
Krok 4
POLENTA
Z polenty za pomocą kieliszka do szampana wytnij kółka, lub pokrój w kostkę 2x2cm. Przełóż kółka na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5min.
Krok 5
POMARAŃCZOWY DRESSING
Do miseczki wlej wszystkie składniki dressingu ( oliwa 20ml, sok z 1/2 pomarańczy, ocet balsamiczny 20ml) i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
KACZKA
Wyjmij kaczę z piekarnika. Odłóż na bok żeby odpoczęła 5minut
Krok 7
WARZYWA
Rozgrzej na patelni solidną łyżkę masła. Wrzuć warzywa, posól, popieprz i zamieszaj kilka razy energicznie. Zdejmij po 2minutach.
Krok 8
PODANIE
Rozłóż polentę na talerzu. Na niej ułóż warzywa. Kaczkę pokrój w plastry pod lekkim kątem i ułóż na warzywach. Polej lekkim pomarańczowym dressingiem. Możesz też dodać podsmażone na suchej patelni - cząstki pomarańczy.