Polędwiczki z suszonymi pomidorami
Składniki
- 70 dkg polędwiczka wieprzowa, zazwyczaj wybieram jedną większą
- 8 pomidorów suszonych, namoczonych później pokrojonych
- 2 ząbki czosnku (średniej wielkości)
- 1 opakowanie śmietany 18%, całość 200 ml
- sól
- kolorowy pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0.5 szklanki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczki czyścimy z błonek, myjemy i osuszamy. Nacinamy co 4 cm (nacięcia będą wyznaczać późniejsze porcje). Trochę solimy i pieprzymy.
Krok 2
Na patelni z rozgrzaną oliwą układamy polędwicę i obsmażamy z każdej strony jakieś 2 minuty, zdejmujemy. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w plastry czosnek i obsmażamy ok 2 min. Czosnek wraz z pozostałą oliwą przekładamy do miseczki.
Krok 3
Obsmażoną polędwicę przekładamy na deskę do krojenia i dzielimy na porcje. Podzielone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy wcześniej podsmażony czosnek i oliwę oraz przygotowane wcześniej, pokrojone suszone pomidory. Całość zalewamy wodą. (zdjęcie drugie )
Krok 4
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy całość na 15 min do piekarnika 200 stopni. Ważne, mięso najlepiej sprawdzić po ok. 10 min (przy mniejszych polędwiczkach może być to czas całkowicie wystarczający) ważne by mięsa zbyt długo nie obrabiać ponieważ może być za twarde. Może sie także okazać, że będzie potrzeba dolania większej ilości wody.
Krok 5
Na końcu pieczenia dodajemy do naczynia śmietanę (ja używam 18% piątnicy, daje pewność, że się nie zwarzy) wszysko razem mieszamy, ewentualnie dodajemy więcej soli i pieprzu,pozostawiamy pod przykryciem na 2 min w piekarniku. Gotowe :)