Wiosenna zapiekanka z makaronem, szpinakiem, szynką serrano i szparagami
Składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego świderki
- 6 zielonych szparagów
- 1 opakowanie liści szpinaku Fit&Easy
- 2 ząbki czosnku
- 2 dojrzałe pomidory
- 200 g szynki serrano
- 200 g sera old Amsterdam
- 150 g pieczarek
- 200 g cieciorki gotowanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 garście posiekanych świeżych listków oregano
- 2 garście posiekanych listków bazylii
- 100 g sera Gorgonzola
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Krok 1
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
Krok 2
Szynkę serrano pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki obierz i pokrój w plasterki.
Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i odetnij zgrubiałe końcówki.
Ser gorngonzola pokrój w kostkę.
Krok 3
Do rondelka dodaj pomidory, oliwę z oliwek, 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zmiksuj sos. Dodaj świeże zioła i zamieszaj. Odstaw.
Krok 4
Szynkę podsmaż na suchej patelni. Zdejmij, gdy tłuszcz się wytopi.
Na tłuszczu z szynki podsmaż pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj pokrojony w plasterki ząbek czosnku i po chwili liście szpinaku. Smaż, aż zmniejszą swoją objętość. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 5
Odcedzony makaron zmieszaj z sosem pomidorowym.
Krok 6
W naczyniu do zapiekania ułóż po kolei: porcję makaronu, szpinak, szynkę serrano, pieczarki, ser gorgonzola, szpinak i cieciorkę. Posyp połową sera old Amsterdam. Połóż drugą porcję makaronu, szparagi i posyp zapiekankę resztą sera Old Amsterdam. Przykryj naczynie do zapiekania folią aluminiową.
Krok 7
Piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową i piecz, aż ser na górze się roztopi i lekko zarumieni.
Podawaj od razu.
Smacznego.