Ostro nadziane polędwiczki wieprzowe
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 3 pieczarki
- 1 mała cebulka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrego przecieru z papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 4 kawałki mozzarelli
Przygotowanie:
Krok 1
Na łyżeczce oliwy i maśle smażymy pokrojone w kostkę pieczarki, kiedy się zrumienią dorzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie szklista. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
W polędwiczce robimy ostrym nożem kieszonkę. Do środka wkładamy po kawałku sera na zmianę z farszem pieczarkowym. Całość spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej polędwiczkę na złoto. W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C.
Polędwiczkę układamy w naczyniu do zapiekania. Solimy ją z wierzchu i pieczemy ok 60 minut polewając wytworzonym sosem w połowie pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy na malownicze plastry.