Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem

Dodany przez: Ashanti (więcej moich przepisów)

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem - Gotujemy kaszę: Jedną szklankę kaszy jaglanej opłukujemy pod zimną wodą. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją 2,5 szklankami zimnej wody. Gotujemy ją 20 minut - nie mieszając. Przygotowujemy papryki: opłukujemy je pod wodą, odcinamy kapelusiki oraz usuwamy gniazda nasienne. Piersi kurczaka mielimy, w moim przypadku użyłam blendera z nożami. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kurczaka i smażymy. Kroimy ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Ugotowaną kasze mieszamy z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz słodką papryką. Do przygotowanych papryk wkładamy farsz, a następnie przykrywamy je kapelusikami. Gotowe papryki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180oC na ok 40min.
Obejrzane: 2962
Porcje: 4
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 papryki czerwone
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2.5 szklanki wody
  • 1-2 piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbków czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 100 g przecier pomidorowy
  • 4-5 ogórków konserwowych chilli
  • 1 natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Gotujemy kaszę: Jedną szklankę kaszy jaglanej opłukujemy pod zimną wodą. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją 2,5 szklankami zimnej wody. Gotujemy ją 20 minut - nie mieszając.

Krok 2

Przygotowujemy papryki: opłukujemy je pod wodą, odcinamy kapelusiki oraz usuwamy gniazda nasienne.

Krok 3

Piersi kurczaka mielimy, w moim przypadku użyłam blendera z nożami. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kurczaka i smażymy.

Krok 4

Kroimy ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Ugotowaną kasze mieszamy z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz słodką papryką.

Krok 5

Do przygotowanych papryk wkładamy farsz, a następnie przykrywamy je kapelusikami. Gotowe papryki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180oC na ok 40min.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×