Papryka faszerowana kaszą jaglaną i kurczakiem
Składniki
- 4 papryki czerwone
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2.5 szklanki wody
- 1-2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 ząbków czosnku
- 150 g pieczarek
- 100 g przecier pomidorowy
- 4-5 ogórków konserwowych chilli
- 1 natki pietruszki
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Gotujemy kaszę: Jedną szklankę kaszy jaglanej opłukujemy pod zimną wodą. Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją 2,5 szklankami zimnej wody. Gotujemy ją 20 minut - nie mieszając.
Krok 2
Przygotowujemy papryki: opłukujemy je pod wodą, odcinamy kapelusiki oraz usuwamy gniazda nasienne.
Krok 3
Piersi kurczaka mielimy, w moim przypadku użyłam blendera z nożami. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę, po chwili dodajemy posiekany czosnek. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje dodajemy kurczaka i smażymy.
Krok 4
Kroimy ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. Ugotowaną kasze mieszamy z kurczakiem, dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojone ogórki konserwowe i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz słodką papryką.
Krok 5
Do przygotowanych papryk wkładamy farsz, a następnie przykrywamy je kapelusikami. Gotowe papryki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180oC na ok 40min.