Pęczotto z botwiną
Składniki
- 1 szklanka pęczaku
- 1 pęczek botwiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Krok 1
ZAGOTOWUJEMY BULION.
KROIMY BOTWINĘ ( bez buraczków ) NA DROBNE KAWAŁECZKI.
Krok 2
NASTĘPNIE W RONDELKU PODGRZEWAMY OLIWĘ I DODAJEMY POSIEKANY CZOSNEK I CEBULKĘ. PODSMAŻAMY PRZEZ CHWILKĘ I WSYPUJEMY PĘCZAK. PRAŻYMY GO PRZEZ OKOŁO 2 MINUTY, AŻ STANIE SIĘ BŁYSZCZĄCY.
Krok 3
DODAJEMY BOTWINĘ I ZALEWAMY 1 SZKLANKĄ WYWARU.
OBSERWUJEMY PĘCZAK I OD CZASU DO CZASU MIESZAMY I UZUPEŁNIAMY WYWAR, AŻ UZYSKAMY POŻĄDANĄ MIĘKKOŚĆ ( Ja lubię al'dente ).
Krok 4
JAK JUŻ BĘDZIE GOTÓW WEDŁUG WAS TO DAJEMY MU ODPAROWAĆ DO KOŃCA ( Uwaga nie przypalcie !!! ) I DODAJEMY ŁYŻKĘ MASŁA I JOGURTU - MIESZAMY I GOTOWE !!!