Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i świeżą miętą
Składniki
Pęczak
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
- 0.5 piersi z kurczaka
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 fenkuł
- 1 garść listków świeżej mięty
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Marynata do kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta tymianku
Przygotowanie:
Krok 1
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, po czym marynujemy przez noc we wcześniej przygotowanej marynacie.
Krok 2
Następnego dnia wyjmujemy najpierw kurczaka z lodówki. Pęczak płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu warzywnego) i gotujemy, aż woda całkowicie się wchłonie, a pęczak zacznie być kleisty. W tym czasie oczyszczamy fenkuła i kroimy go na mniejsze części.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy masło (lub olej) i wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy, aż będzie rumiana, ale miękka (ważne, żeby nie smażyć za długo – wtedy będzie sucha i niesmaczna). Do dużego garnka wrzucamy przesmażoną pierś. Następnie na patelni, na której smażył się kurczak podsmażamy fenkuła pokrojonego w większą kostkę, aż będzie rumiany, ale delikatnie miękki. Dorzucamy go do kurczaka.
Krok 4
Gdy kasza będzie już dobra, wrzucamy do garnka, w którym znajduje się kurczak i fenkuł, i razem chwilę gotujemy. Dodajemy miód, pokrojoną na pół suszoną śliwkę (wcześniej sparzoną wrzątkiem!) oraz listki świeżej mięty. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem ziołowym i kozieradką. Podajemy na talerze ;)
Smacznego!