Quinoa z czerwonym ryżem
Składniki
- 1 szklanka czerwonego ryżu
- 1 cała lub 1/2 szklanek quinoa
- 4 szklanki bulionu jarzynowego
- 0.25 szklanki orzechów włoskich, po wyłuskaniu,
- 1 szt mała biała cebula, drobno posiekana,
- 0.5 szklanki szklanki oleju rzepakowego,
- 0.5 szt cytryny (sok i skórka z połowy cytryny będzie potrzebny )
- 1 szt ząbek czosnku,
- 0.5 szt pęczka szczypiorku,
- 0.5 szklanki suszonych moreli pokrojonych w paseczki,
- 2 (garście) rukoli
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Krok 1
Każde ze zbóż płuczemy, gotujemy do miękkości w osobnych garnkach w bulionie. Odcedzamy dobrze na sicie. Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulę, studzimy. Szczypiorek drobno siekamy, rukolę myjemy, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, doprawiamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane np: rukolą z przepisu bądź czymś innym by cieszyło oczy i lepiej smakowało =)