Szparagi w czosnku i kozieradce
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej kozieradki
- 0.33 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g twrogu półtłustego
- kilka stokrotek
- szczypta pieprzu świeżo zmielonego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Szparagi oczyszczamy - usuwamy zdrewniałe końcówki, po czym delikatnie obieraczką obieramy twardsze końce. Płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie cały szparag pokrojony na cztery). Osuszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy na nią czosnek. Wykonujemy energiczny ruch, by czosnek lekko się przesmażył, po czym wrzucamy szparagi. Smażymy około pół minuty, dorzucamy kozieradkę, sól i pieprz. Smażymy maksymalnie 3 minuty, na końcu wyciskając odrobinę soku z cytryny.
Wykładamy na talerz i podajemy z pokruszonym twarożkiem - pychotka!
Smacznego!