Pierogi ruskie
Składniki
Farsz ziemniaczano-twarogowy
- 1 kg ziemniaków
- 500 g twarogu tłustego
- 1 łyżeczka masła
- 2 średnie cebule
Ciasto pierogowe
- 500 g mąki + trochę na boku
- 250 ml gorącej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Krok 1
Farsz:
Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy się ugotują i będą jeszcze gorące przepuść przez praskę - inaczej w ziemniakach będą grudki. Kiedy ostygną i będą zimne!, delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem. Uwaga! jeśli dodacie twaróg do ciepłych ziemniaków - zacznie się rozpuszczać i zrobi się ciapa.
Bardzo drobno posiekaj cebulkę, a następnie podsmaż ją na masełku na patelni. Razem z niewchłoniętym ewentualnie tłuszczykiem dodaj do farszu. Niedbale zamieszaj wszystkie składniki.
Przypraw całość do smaku i według upodobania solą i pieprzem.
Krok 2
Ciasto pierogowe:
Mąkę wysyp do miski lub na stolnicę. Ostrożnie wlej gorącą wodę i zamieszaj jak najdokładniej widelcem. Dodaj olej. Jeśli mieszałaś ciasto w misce - wyciągnij je na obsypaną mąką stolnicę, wyrób ciasto rękami (woda na pewno zdążyła już ostygnąć) na gładką i plastyczną masę. Koniecznie włóż ciasto w foliowy woreczek, zawiąż go i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko - ok. 2 mm - ciasto. Szklanką lub kubkiem wycinaj okręgi, na każdy nałóż jedną łyżeczkę farszu i zlepiaj DOKŁADNIE pierogi. Dla ozdoby możesz pozaginać brzegi lub podociskać je widelcem.
Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Ja najbardziej lubię je podsmażyć na patelni na odrobinie masła i z dodaną podsmażoną cebulką :-)