Ratatouille
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 10 pomidorów
- 3 ziemniaki
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml wina białego wytrawnego
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 pęczków bazylii
- 4 gałązki tymianku
- gałka muszkatałowa
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa kroimy w kostkę 2cmx2cm, ziemniaki w kostkę 1cmx1cm. Przesmażamy warzywa na dużym ogniu, zaczynając od papryki, cukinii, bakłażana oraz ziemniaków, pomidorów, dodajemy koncentrat pomidorowy. I chwile dusimy, zalewany winem i czekamy aż odparuje. Przekładany do wolnowaru ustawiamy na najniższa moc i gotujemy 1h. Doprawiamy świeżymi ziołami.