Pierogi z pęczakiem
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 150 g maślanki
- sól
Farsz
- 100 g pęczaku
- 100 g śliwek kalifornijskich
- 120 g bryndzy
- 1 łyżka tymianku
- DODATKOWO
- 3 łyżki masła
- 4 śliwki kalifornijskie
- tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Z mąki pszennej i maślanki wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do odpoczynku.
Krok 2
Pęczak ugotować - według wskazań na opakowaniu, powinien po ugotowaniu podwoić swoją wagę. Suszone śliwki kalifornijskie posiekać, nie muszą być do bardzo drobne kawałki. Świeży tymianek bardzo drobno posiekać. Tak przygotowane składniki połączyć ze sobą. Dodać serek bryndzę i jeśli będzie taka potrzeba farsz można jeszcze dosolić. Ważne, bryndza ma naturalnie lekko słony smak, używając dodatkowej soli należy bardzo uważać.
Krok 3
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne i bez problemu można je bardzo cienko wałkować. Nawet przy cienko wywałkowanym cieście w trakcie gotowania pierogi nie rozwalają się. Do jednego pieroga używamy jednej, pełnej łyżeczki farszu. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je dwie minuty. Dodatkowo można użyć roztopionego masła (do polania pierogów), śliwek kalifornijskich i kilka gałązek świeżego tymianku - do dekoracji.