Pierogi z pęczakiem

Dodany przez: Julita Strzałkowska (więcej moich przepisów)

Pierogi z pęczakiem szybko znikają z talerza. Kasza, śliwka kalifornijska, bryndza i świeży tymianek są skarbnicą cudownych smaków. Wspaniałe ciasto i pyszny farsz skuszą każdego. Pierogi z pęczakiem to dobra opcja na obiad.
Obejrzane: 4213
Porcje: 30
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g maślanki
  • sól

Farsz

  • 100 g pęczaku
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • 120 g bryndzy
  • 1 łyżka tymianku
  • DODATKOWO
  • 3 łyżki masła
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • tymianek
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Z mąki pszennej i maślanki wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do odpoczynku.

Krok 2

Pęczak ugotować - według wskazań na opakowaniu, powinien po ugotowaniu podwoić swoją wagę. Suszone śliwki kalifornijskie posiekać, nie muszą być do bardzo drobne kawałki. Świeży tymianek bardzo drobno posiekać. Tak przygotowane składniki połączyć ze sobą. Dodać serek bryndzę i jeśli będzie taka potrzeba farsz można jeszcze dosolić. Ważne, bryndza ma naturalnie lekko słony smak, używając dodatkowej soli należy bardzo uważać.

Krok 3

Ciasto z tego przepisu jest elastyczne i bez problemu można je bardzo cienko wałkować. Nawet przy cienko wywałkowanym cieście w trakcie gotowania pierogi nie rozwalają się. Do jednego pieroga używamy jednej, pełnej łyżeczki farszu. Pierogi wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je dwie minuty. Dodatkowo można użyć roztopionego masła (do polania pierogów), śliwek kalifornijskich i kilka gałązek świeżego tymianku - do dekoracji.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×