Pierogi z serem i jarmużem
Składniki
- 1,5 szklanki mąki poznańskiej
- pół szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 300 g jarmużu
- 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego)
- 3/4 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je ściereczką.
Jarmuż myjemy, pozbywamy się twardych łodyg, drobno szatkujemy (polecam wspomóc się robotem kuchennym). Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i rozdrobniony czosnek, dodajemy jarmuż, smażymy 3 minuty. Po tym czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z jogurtem naturalnym.