Pierogi z serem i jagodami
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki poznańskiej
- 250 ml ciepłej wody *
- 1 całe jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 16 g cukru z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka jagód
- Sos jogurtowy:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- ½ łyżki cukru pudru
- ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Krok 1
Nadzienie
Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Sos jogurtowy
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 2 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy pierogi około 2 minut. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta i wielkości pierogów. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Świeżo ugotowane pierogi podajemy z sosem jogurtowym.