Pierogi z jabłkami
Składniki
- 3 czubate mąki pszennej
- 1 wrzątku
- 1 soli
- 1 kg ulubionych jabłek
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wysyp na blat / stolnicę, zrób w górce mąki dołek i wlej gorącą wodę, dodaj sól. Przemieszaj mąkę z wodą, a jeśli parzą cię dłonie poczekaj aż trochę przestygnie, ale ważne jest żeby było ciepłe. Zagniataj, aż powstanie gładka, plastyczna masa. Przełóż tą kulkę do plastikowego woreczka i odłóż na bok.
Jabłka obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Nie słodź jeśli nie musisz!
Podziel ciasto na mniejsze części, każdy z nich po kolei cienko rozwałkuj, wykrawaj kubkiem koła, wkładaj łyżeczkę jabłek - sklejaj DOKŁADNIE brzegi pierogów.
Wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj kilka minut od ponownego zagotowania. Zwykle pierogi z tego ciasta nie sklejają się :-)
Są pyszne, lekkostrawne i przywodzą odmrożone nutę lata w zimowe dni - lub nutę lata - w lecie.
Przygotuj farsz.
Krok 2
Do jabłek można dodać jeśli ktoś lubi cynamon; można podawać je z wody z kleksem śmietany; można zamienić jabłka na inne owoce typu truskawki, maliny czy słodkie, letnie śliwki :-)