Pstrąg z kaszą jaglaną i brokułami
Składniki
- 2 pstrągi
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- pół cytryny
- sok z połowy cytryny
- skórka z 1/3 cytryny
- sól
- pieprz (ja użyłam kolorowego)
- oliwa extra virgin
Przygotowanie:
Krok 1
Pstrągi filetujemy (nie musicie oczywiście tego robić), doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Wkładamy do rękawa do pieczenia. Na każdy filet układamy po 1 plasterku cytryny. Kaszę płuczemy i gotujemy około 10 minut. Specjalnie jej dłużej nie gotowałam, chciałam żeby była al dente i sypka. Po ugotowaniu, krótko przelewamy ją wodą. W międzyczasie gotujemy różyczki kalafiora, też nie za długo, musi być jędrny. Pstrągi pieczemy w 180 stopniach, około 15 minut (pod warunkiem, że pieczemy filety, ryby w całości pieczemy dłużej). Kaszę wrzucamy do miski, dodajemy do niej poszatkowane zioła, startą skórkę z cytryny i różyczki brokuła, doprawiamy solą, dolewamy sok z cytryny i oliwę. Podajemy z upieczonym pstrągiem.