Trio z królika na musie z marchewki, zielone warzywa i sos z czerwonego wina

Dodany przez: Monika Kowalewska (więcej moich przepisów)

W moim domu, często mama przygotowuje królika w śmietanie z warzywami, chciałam stworzyć swoją wersję królika i nowe smaki. Stworzyłam trio z królika na musie z marchewki, zamiast duszonej w sosie śmietanowym, blanszowane warzywa i sos z czerwonego wina. Teraz moja wersja króluje na stole podczas niedzielnego obiadu.
Obejrzane: 420
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1.2 kg królik
  • 2 szt marchew
  • 1 szt pak choi
  • 150 g szpinak
  • 1 szt brokuł
  • 0.25 pęczka trybula
  • 1 opakowanie pieprz biały Galeo
  • 1 opakowanie pieprz czarny Galeo
  • 0.33 pęczka lubczyk
  • 2 szt ziemniak
  • 0.5 L śmietanka 36%
  • 200 g masło
  • 1 L olej rzepakowy
  • 100 g szynka parmeńska
  • 2 szt groszek cukrowy
  • 0.5 L mleko
  • 50 g cukier biały
  • 400 ml wino czerwone półwytrawne
  • 1 opakowanie sól
  • 50 g kasztany jadalne
  • 3 szt jaja
  • 100 g panko
  • 150 g pierś z kurczaka
  • 0.25 pęczka tymianek
  • 1 ząbek czosnek
  • 50 g mąka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mus z marchewki: marchew obrać, dodać do nich ziemniaka i gotować po ugotowaniu zblendować dodać trochę śmietanki 36% doprawić solą i białym pieprzem Galeo.

Sos: w rondelku przygotować karmel, zalać czerwonym winem, dodać tymianek, zredukować, zaciągnąć masłem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Skoki przednie: oddzielić od kości pokroić na mniejsze części i ugotować w śmietance, po ugotowaniu mięso pokroić nożem na drobne kawałki (rillettes) doprawić solą i pieprzem. Zredukować pozostałą śmietankę i dodać do mięsa w celu otrzymania lepkiej konsystencji, uformować kuleczki, panierować je w mące, jajku i panko, następnie usmażyć na głębokim tłuszczu.

Skoki tylne: mięso oddzielić od kości, pierś kurczaka zmielić, dodać śmietankę, jajko, masło, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem nadziać skoki i zawinąć w roladkę. Gotować w kąpieli wodnej na wolnym ogniu ok. 25 min po ugotowaniu obsmażyć i wyporcjować.

Comber: mięso oddzielić od kości rozłożyć plastry szynki parmeńskiej na folii rozsmarować mus z piersi kurczaka, który pozostał, zawinąć comber w szynkę, a następnie w folię i gotować w kąpieli wodnej przez 20 min. Po ugotowaniu wyporcjować.

Piana kasztanowa: kasztany ponacinać ugotować, obrać a następnie posiekać i ugotować w mleku odstawić na kilka minut, aby kasztany puściły smak do mleka zblendować całość i dodać lecytynę potem ubić pianę.

Zielone warzywa: groszek cukrowy, różyczki brokuła, liście pak-choi, zblanszować w gorącej wodzie. Szpinak zmacerować na emulsji maślanej z dodatkiem czosnku, a pozostałe warzywa zmacerować na emulsji maślanej z dodatkiem soli oraz pieprzu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×