Szynka po staropolsku
Składniki
- 3 kg szynki wieprzowej bez kości
- 6 łyżek oleju
- 2 ząbki czosnku
- 0.5 łyżeczki kolendry
- 0.5 łyżeczki gorczycy
- 0.5 łyżeczki chilli
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0.5 łyżeczki bazylii
- 0.5 łyżeczki majeranku
- 0.5 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżeczki rozmarynu
- 0.5 łyżeczki szałwii
- 0.5 łyżeczki oregano
- 0.5 łyżeczki tymianku
- 0.5 łyżeczki mięty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
Przygotowanie:
Krok 1
Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Krok 2
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.