Polędwiczka w jabłkach z cydrem
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 kwaśne jabłka
- 100 ml cydru
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1 szalotka
Przygotowanie:
Krok 1
Polędwiczkę oczyść z błon. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski, a następnie zacznij smażyć polędwiczkę. Smaż z każdej strony do mocnego przyrumienienia (spowoduje to zamknięcie porów w mięsie, przez co będzie bardziej soczyste).
Krok 2
Szalotkę pokrój w grubsze piórka, a jabłka w średniej wielkości kostkę. Gdy polędwiczka będzie gotowa, dodaj do niej szalotkę oraz jabłka i smaż przez około 2 minuty.
Krok 3
Po tym czasie dolej cydr, dodaj majeranek, sól, pieprz i duś wszystko pod przykryciem przez około 10 - 12 minut. Pokrój polędwiczkę na plastry i podawaj z jabłkami.