Polędwiczka wieprzowa

Dodany przez: igraszkilosugosi (więcej moich przepisów)

W pierwszy Dzień Świąt na obiad zawsze pojawia się u Nas polędwiczka wieprzowa z salsą z granatów. Nie wiem czemu, może przez swój czerwony kolor, to danie kojarzy mi się ze Świętami, a dodatek zielonych ziół potęguje to wrażenie - skusicie się?
Obejrzane: 308
Porcje: 6
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Polędwiczka wieprzowa

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Salsa z granatów

  • granat
  • pomidor
  • 0.5 papryczki chilli
  • cebula czerwona
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy marynatę do mięsa. Siekamy świeży rozmaryn. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekaną, świeżą miętę. Wlewamy oliwę i wszystko starannie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Umytą, osuszoną i pozbawioną błon polędwiczkę wkładamy do marynaty - starannie ją wcieramy w mięso i marynujemy ją minimum godzinę w lodowce.

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory sparzamy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidora. Ziarna granatu dodajemy do salaterki. Świeżą miętę i pietruszkę siekamy - dodajemy y do salaterki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na bok, aby smaki się połączyły.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z polędwiczki usuwamy nadmiar marynaty (ale ją zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i obsmażamy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy zachowaną marynatę i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mięso po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, aby soki rozłożyły się równomiernie – po czym kroimy ją w plastry. Polędwiczkę podajemy z ryżem lub kuskusem w towarzystwie salsy z granatów.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×