Polędwiczka wieprzowa
Składniki
Polędwiczka wieprzowa
- 800 g polędwicy wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka rozmarynu
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Salsa z granatów
- granat
- pomidor
- 0.5 papryczki chilli
- cebula czerwona
- 1 łyżka mięty
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Siekamy świeży rozmaryn. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekaną, świeżą miętę. Wlewamy oliwę i wszystko starannie mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Umytą, osuszoną i pozbawioną błon polędwiczkę wkładamy do marynaty - starannie ją wcieramy w mięso i marynujemy ją minimum godzinę w lodowce.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory sparzamy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidora. Ziarna granatu dodajemy do salaterki. Świeżą miętę i pietruszkę siekamy - dodajemy y do salaterki. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na bok, aby smaki się połączyły.
Krok 3
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z polędwiczki usuwamy nadmiar marynaty (ale ją zachowujemy). Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i obsmażamy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy zachowaną marynatę i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mięso po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, aby soki rozłożyły się równomiernie – po czym kroimy ją w plastry. Polędwiczkę podajemy z ryżem lub kuskusem w towarzystwie salsy z granatów.