Wytrawna tarta z gruszką i gorgonzolą
Składniki
ciasto
- 30 g mielonych orzechów
- 170 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżki wody
Nadzienie
- 100 g gorgonzoli
- 2 gruszki
- 2 jaja
- 300 ml śmietany 18 %
- 1 szczpyta chilli w płatkach w młynku
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu mielonego
- 1 garść rukoli Fit & Easy
- 1 garść orzechów
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma.
Krok 2
Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut.
Krok 3
Gruszki i gorgonzolę pokroić w kosteczkę tej samej wielkości.
Krok 4
Jajka rozkłócić i wymieszać ze śmietaną.
Krok 5
Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Krok 6
Gruszki z serem i masę śmietanową wylać na podpieczony spód i zapiekać ok. 20 minut.
Krok 7
Podawać z orzechami i rukolą, które świetnie komponują się z resztą.