Kolorowe pęczotto Eli
Składniki
- 300 g kaszy pęczak
- 350 g chudego boczku wędzonego
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 1000 ml bulionu drobiowego
- 1 mniejsza papryka czerwona
- 1 mniejsza papryka żółta
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Galeo
- pieprz świeżo mielony Galeo do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i przesmażyć.
Krok 2
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek dodać do boczku i razem przesmażyć.
Krok 3
Do boczku z cebulą i czosnkiem dodać pęczak i smażyć aż kasza się zeszkli.
Krok 4
Do pęczaku dolewać bulion i gotować aż kasza będzie pół miękka.
Krok 5
Seler naciowy opłukać, osuszyć i obrać z włókien. Pokroić seler i dodać do kaszy.
Krok 6
Papryki umyć, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Papryki pokroić w kostkę i dodać do potrawy.
Krok 7
Całość dusić aż warzywa i kasza będą miękkie ale nie rozgotowane. Co jakiś czas dolewać bulion. Smacznego!