Prawie carbonara z jarmużem
Składniki
- 200 g makaronu
- 150 g jarmużu
- 1 ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- 50 g parmezanu
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
Z liści jarmużu odkrój miękkie części i pokrój je nieszczególnie drobno. Paprykę i czosnek posiekaj.
Krok 2
Makaron (zalecane świderki) ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą, aby się nie posklejał.
Krok 3
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek, paprykę. Smaż przez minutę często mieszając. Następnie dodaj jarmuż i przypraw pieprzem, solą. Smaż około 5 minut, aż będzie miękki, ale chrupiący.
Krok 4
Na patelnię dodaj ugotowany makaron i mieszając duś przez minutę, półtorej.
Krok 5
W misce wymieszaj śmietanę z rozkłóconym jajkiem i tartym parmezanem.
Krok 6
Wlej masę na patelnię z jarmużem i makaronem.
Krok 7
Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dodaj pieprz i sól.